logboek

het wel en wee van een boot


Scheveningen Rotterdam (veerhaven) 06-10-2019

 

We varen de haven van Ijmuiden uit, tis op dat moment best druk met grote schepen die Ijmuiden aanlopen, met wat geduld, en wat vlot Bakboord uit gaan, komen we in rustig vaarwater.

 

Ook vandaag waait het weer aardig een goede ZW5, maar hij was iets meer west, op de Genua en met stroom mee knallen we met gemiddeld 6,5 kn richting de NM1 bij de Maasvlakte , we melden ons bij de sector en krijgen toestemming om bakboord uit te draaien richting de nieuwe waterweg.

 

Met de havenhoofden in zicht, veranderd het weer als een blad aan de boom, het begint nu pas flink te waaien, de nodige regen zorgt er ook nog voor dat het zicht in rap tempo van mijlen naar een mijltje hooguit gaat, lang leve AIS.

 

Achter ons komt een gigantische container bak binnen van Hamburg Sud en de Stena Hollandica of Brittanica komt ons tegemoet en we hebben ook nog wat "kleinere" vaart om ons heen.

De Container bak gaat naar euro poort dus de sector maasmond roept ons op om midden vaarwater te houden, we zaten iets te veel stuurboord van het vaarwater, dat vonden ze niet zo heel leuk, maar verder alles prima.

 

De nieuwe waterweg is echt een volle bak stroom tegen, snelheid over het water 7,5kn over de grond slechts een schamele 2,7kn, de Yanmar blijft onverstoorbaar de schroef ronddraaien gelukkig, als je ergens zeker met dit weer geen motorpech wilt hebben dan is het hier. Alhoewel ik denk dat een pilot bootje binnen een mum van tijd een sleepje geeft.............

 

We zijn Hoek van Holland voorbij, het regent nog steeds maar zicht is goed, en de snelheid loopt gelukkig wat op.

Nog 4 uur motoren en we komen bij onze eindbestemming voor vandaag, de Veerhaven Rotterdam.

Ik was eind 2017 hier al eens geweest, toen we er de Zuiderzee afmeerden voor de race of the classics.

 

Ik vond het toen in 1 oogopslag al een erg leuke haven in het oude scheepskwartier van Rotterdam , Als we de haven in komen varen staat de Havenmeester al op de steiger om ons een plekje aan te wijzen, hoe anders gaat dat tegenwoordig elders.............

 

Het is druk in de haven met bruine vloot schepen, want de volgende editie van de race of the classics gaat weer van start.

We komen achter de Urania te liggen het zeilschip van de Nederlandse Marine, best leuk!

 

tot zover, we liggen, nu opdrogen.........

 

ps: 

We worden links en rechts ook nog gevolgd , foto met het gele cirkeltje is van een webcam, toen Lucas keek waar wij waren, grappig 

Ijmuiden Scheveningen 05-10-2019

 

Het weer is redelijk een stevige ZW5, maar ja we moeten een keer toch gaan.

We zeilen lekker op een gereefde Genua en iets de motor bij om wat hoogte te houden, tis iets te hoog aan de wind, en gezien het weer en buien is het niet echt een idee om op te kruisen.

 

Onderweg komt er nog even een vogeltje mee liften op de zee railing en blijft daar toch een poosje lekker uitrusten, leuk!

 

Dit gedeelte van de kust is leuk om te zien, Bloemendaal aan zee en even verderop Zandvoort.

Daarna komt de pier van Scheveningen inzicht, 2 mijl voor de aanloop rollen we het zeiltje in en tuffen op de motor Scheveningen binnen.

 

Het is rustig, geen in en uit vaart, Ik was van het jaar al eerder in Scheveningen geweest met een andere boot, en hoopte dat het plekje achterin de haven nog vrij was, dat is aan de kant waar alle terrasjes en restaurants zitten.

 

De haven is vol met kroos, ojeeeee vinden we die groene boot nog wel terug ? ;-)

 

Inderdaad er is nog een plekje voor ons, de boot even rond gooien en achterwaarts inparkeren, bon we liggen.

Scheveningen is een echte doe het je zelf haven, de haven meester kan je mobiel bellen als hij aan het werk is, verder niet, voicemail inspreken etc is dan ook leuk, maar verwacht er niets van, zeker niet dat je ook een keer terug gebeld wordt!  Betalen doe je hier met de Bluewater app, dat wist ik nog van de vorige keer, nou laten we eens kijken, ja dat gaat prima, ideal betalen, en hoppa transactie geslaagd, nu zou je de codes voor bv het douche gebouw en de hekken per email moeten ontvangen..............niet dus, hmmmm in de status staat " afgewezen...????? " even de bank checken, ja het is er toch afgeschreven, en Ijmuiden wat het ook gebruikt werkte het prima, naja dat is pech hebben, ook ontdek ik dat de walstroom niet werkt, later zou ik zien waarom, althans buurman & buurman zijn onder het genot van een biertje aan het klussen om het op te lossen, nou de volgende dag was alles nog net zo dood als we aankwamen , helaas.

 

Ik hoef niet meer uit te leggen dat we de Havenmeester wel gebeld hebben, maar we nog op een belletje wachten, maar ja dat is ookal niet meer nodig, handig sommige problemen lossen zich vanzelf op :-)

 

We lopen wat rond over de kade, en Scheveningen is natuurlijk vis en mosselen eten, 's avonds nog even op de boulevard geweest en op de pier.

 

We zien dat "Joker" in de bios draait en besluiten een bezoekje aan Pathe' te brengen, leuke in onze ogen goede film, 01:45 zijn we terug aan boord, slapen :-)

 

Nog wel even het weer bericht bekeken en ja beetje wisselvallig , gaan we morgen door ja of nee, maar goed ik had de Veerhaven al gebeld voor een plekje op zaterdag en dat is het al, we besluiten morgen verder te gaan naar Rotterdam .

 

Amsterdam Ijmuiden 03-10-2019

Verwaai dag 04-10-2019

 

Vandaag is het redelijk droog, halverwege het Noordzee kanaal komt er even een bui over veel regen en slecht zicht, 30 min later is het allemaal weer over, hoort erbij deze tijd van het jaar.

 

Ondaks dat het een motor dagje is is het toch best aardig om te zien, wat een enorme industrie er ligt tussen Ijmuiden en Amsterdam.

 

Aangekomen bij de zuidersluis in Velsen, hoeven we maar 5 min te wachten voor een schutting , groot voordeel deze tijd van het jaar ;-)

 

Na de sluis gaan we Bakboord uit naar de Sea Port marina Ijmuiden, lange deftige naam voor een haven die oersaai is.

De gebouwen dateren uit de jaren '90, maar was er toen zo'n "speedbouw" dat het allemaal zo lelijk moest, kan me niet voorstellen dat iemand het toen ookal mooi vond, het zal wel.

 

Verder ziet het er wel netjes uit, prima douches (alleen jammer dat de temperatuur van het water niet is te regelen........) 

Rondje over het strand gelopen en door de duinen, bij een strand tentje wat gedronken, prima !

 

Het weer voor de volgende dag beloofd wederom niet veel goeds een harde ZW6 regen ........ we blijven maar lekker liggen.

Nu ben je in IJmuiden snel uitgekeken, dus volgende dag met de bus naar Haarlem.

 

Op het duinpad naar de bus , komen we een wel heel mak vosje tegen ,prachtdier! Blijft zelfs even staan voor een foto.

Van de buschauffeur begreep ik dat hij soms zelfs even in de bus kwam kijken, hoe leuk?

 

Haarlem is een mooie plaats , we lopen wat rond, en bezoeken het Teyer Museum , en weer een hoop oude natuurkunde spullen bewonderd, en meer te weten gekomen over Lorentz, erg leerzaam.

 

 

 


Enkhuizen - Amsterdam 02-10-2019

 

Het weer is vandaag erg wisselvallig, zeker de wind er staat een goede 5bf met in de vlagen die regelmatig overkomen nog wel meer.

 

Op het markermeer zien we ook aardig wat bootjes die meedoen aan de 200 mijls.

Lekker gezeild op gereefd grootzeil en Genua tot aan het IJ.

 

Op de motor naar de Schellingwoude brug en door de Oranje Sluizen, we hoeven niet lang te wachten en gaat allemaal erg soepel.

 

We draaien de haven van de Amsterdam Marina in een er komt weer een dikke bui met veel wind over, de vingersteiger ligt lagerwal dus het aanleggen is makkelijk, box in varen klaar, 3 Fenders zo plat als dubbeltje, zoveel wind staat er, 15 min later is het ook weer gebeurt.................

 

Niet veel gedaan in Amsterdam, beetje in Noord rondgelopen, en besloten morgen richting Ijmuiden te vertrekken.

 

Vakantie 2019

 

Workum Enkhuizen 30-09-2019

Verwaai dag Enkhuizen 01-10-2019

 

Eigenlijk afgelopen seizoen weer te veel geklust aan de boot om aan zeilen toe te komen.

Frits en ik wisten dat we laat zeg eind van het seizoen pas met de boot op vakantie zouden kunnen gaan, niet erg maar tja dat weer he.

 

maar zaterdag 28 september vanuit Enschede via Amsterdam (even nog wat winkelen bij Dekker watersport) naar Workum.

Boodschappen doen, water tanken, opruimen, het hele riedeltje wat er nodig is om ..............

 

Zondag, regen regen regen, we blijven dus nog lekker een dagje in Workum liggen, wat wandelen, lezen, tv kijken vult de dag.

 

Maandag is het prima weer, er staat een stevige NW5 en in de vlagen die er zijn een aardige 6bf, het vertrek uit de box gaat wat hup en nu gaan we, prima maar heeft er iemand aan de walstroomkabel gedacht? nee dus , na het diesel tanken even terug naar de steiger om de stekker op te pikken, zetten we later wel weer aan elkaar, ach altijd gedoe aan het begin van het vaar seizoen ;-)

 

Workum ligt aan lagerwal en we varen op de motor de geul uit richting IJsselmeer om een uur of 10:15, lekker stuiteren op de behoorlijke kuilen van golven die er staan, best leuk even.........

 

We zeilen in het begin op een iets gereefde Genua richting Enkhuizen gaat prima boot loopt ruim 6,5kn en komen al in Enkhuizen aan om 13:15.

 

We besluiten om in de buitenhaven te gaan liggen, persoonlijk vind ik dat leuker dan de compagniehaven maar das persoonlijk.

 

In de loop van de middag komen er steeds meer bootjes binnen, we zijn niet de enige gekkies op het water :-)

 

Voor ons meren 2 boten af, een grotere en een kleinere, die wel mijn aandacht heeft een 30ft orly allumnium boot, erg mooi stoer scheepje, waar ik erg van hou, het is de Mad Max :-) we hebben met de schipperse wat gepraat en AIS gegevens uitgewisseld, leuk ze gaan volgend jaar ook naar de Oostzee , ik hoop dat we elkaar dan weer tegen zullen komen , wie weet.

 

Omdat de voorspellingen voor de Dinsdag niet echt best zijn, vooral veel regen, hebben we besloten een ligdagje in te lassen, vandaag valt het eigenlijk erg mee, zowaar schijnt het zonnetje nog een paar keer en echt koud is het zeker niet.

 

Maar goed, wel een leuke dag om een bezoekje te brengen aan het Zuiderzee Museum, want echt heel leuk is, na er een vers gerookt makreeltje te hebben gekocht, en nog een paar gevulde koeken, nog even door het binnen museum gelopen.

 

Daar was een tentoonstelling ver kleding van vroeger tot.......... niet helemaal ons ding, maar wel leuk om even doorheen te lopen , daarna even door de schepenhal gelopen om naar wat oud eiken zitten kijken, mooie collectie van oude houten schepen.

 

Nog even boodschappen doen, en weer lekker aan boord, morgen richting Amsterdam !

 

 

 

 

 

 

 


27 Jan 2019

 

Bemanning:

 

Jeroen Bosch 

 

Van / naar ;  Amsterdam Marina

 

 

Met Pasen weer varen, dus langzaam weer begonnen, met wat klusjes af te maken aan boord.....komt hier ooit een einde aan??

 

Bij Dekker in Zaandam inmiddels maar een paar nieuwe zeiltjes besteld, want wat er ooit bij de Pion zat, was ook in dezelfde staat als de hele Pion 6 jaar terug... :-\ 


31 Dec  2018

 

Bemanning:

Frits Ten Heuw

Jeroen Bosch 

 

Van / naar ; Amsterdam Marina

 

Oudjaar dag lekker aan boord, beetje het oude NDSM terrein bekeken , en een oliebol , kop koffie, een typische oudejaar dag dus :-)

 

Om 24:00 was het mooi om het vuurwerk boven de stad te zien vanaf het IJ, de grote vuurwerkshow was Uhm niet te zien, of kwam dat omdat de Bootel ervoor lag........

 

Dat Luuk een echte scheepshond is bewijst hij wel weer, incl zwemvest en heeft keurig zijn navigatie verlichting aangezet :-)

 

 


01 Nov 2018

 

Bemanning:

 

Jeroen Bosch 

 

Van / naar ;  Amsterdam Marina

 

Lampjes in de mast gehesen, leuk gezicht met de feestdagen , inmiddels hebben de Zwanen ook ontdekt dat er nog wel eens een stukje brood overboord valt, ik heb ze Joep & Juul genoemd.

 

Luuk is ook een keertje mee, en als een echte scheepshond het betaamt erg nieuwsgierig wat er allemaal beweegt en zwemt om de boot :-)

 

Met Frits naar het feest geweest in de Escape van de release party van de Film Studio54 !

 

 


17 Sep 2018

 

Bemanning:

Wilko Braam

Frits Ten Heuw

Jeroen Bosch 

 

Van / naar ; Workum - Amsterdam Marina

 

De boot wegbringen van Workum naar Amsterdam, Workum leuk in de zomer, maar omdat we ook graag aan boord zijn in de winter, is Amsterdam net iets leuker ;-)